Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe


 recept, DAMFWUHTLI, gőzkalács,


 

 

DAMFWUHTLI azaz a gőzkalács

 

 

Hozzávalók:

 

50 deka liszt
1 tojás
1 kocka élesztő
1  deci olaj
kb 2 mokkáskanál só
kétszer 2 deci tej
2 kockacukor, vagy egy teáskanálnyi
1 púpozott kanál disznózsír

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsolom, beledobom a két kockacukrot és megszórom liszttel.  Langyos helyen kovásszá kelesztem. (Amíg fel  nem fut az edénykében.)

 

Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet.
Amikor megkelt az élesztő – beleütöm az egy tojást.
Elkeverem - beleteszem a fél deci olajat, és 2 csapott mokkáskanál sót,
összekeverem  és az egészet a liszt közepébe öntöm.

Az egészet jól összekeverem, ameddig sűrű nokedlitészta-szerű nem lesz.
(Langyos -sós- vízzel lehet lágyabbá tenni, vagy liszttel megszórva keményebbé.)

 

Én ekkor szoktam kézzel kicsit felpüfölni, közben mindig belenyúlok a lisztbe, és lisztes kézzel kiverem. Mikor elválik a kezemtől, kerekre igazítom - kicsit leszórom liszttel. Letakarom tiszta konyharuhával és meleg helyen kelni hagyom.

 

Mikor duplájára kelt, kétszer visszaverem. (Ez azt jelenti, hogy egy fakanállal lenyomkodom …átkeverem. )
Mindig picit lisztezem – letakarom.

 

Mikor harmadszor is feljön, akkor kiborítom a liszttel megszórt deszkára… vagy munkalapra. Kézzel átgyúrom és henger alakúra dögönyözöm.

Három felé elosztom és azokat is kerekre formázom.
A három gombócot is megszórom pici liszttel és besorakoztatom őket
– hogy ne érjenek össze.
Kb. 10 percet pihennek….letakarva.

 

Addig egy jó minőségű (teflon) lábasba beleöntök 1 deci vizet,
2mokkáskanál sót és egy púpozott kanál disznózsírt.
Ezt jól megmelegítem….FEDŐ ALATT!!!!
De ne legyen forró csak meleg. (Az ujjaddal meg tudod még nézni…:)

 

Ekkor szépen egymásmellé beleengeded a gombócokat, azonnal lefeded és 10 percig így hagyod kelni. Ettől kezdve NEM SZABAD felemelni a fedőt,
-kukucskálni sem!- 45 percig.

 

10 perc után alágyújtod a gázt (jó ha van alátéve vaslap),
és erős fokozaton forralod:  kb 10 percig.
Utána takarékra teszed és még 35 percig főzöd.
45 perc után kész is van.
Kinyithatod.

 

Én mindig tudom mikor sült egy kicsit már le, mert akkor már serceg a zsír… de az úgy finom – ha jól megsül alul. Utána egy lapos tálra kiborítod és kész.
Én gyakran megfordítva is visszateszem egy kicsit sülni,
mert a fiúk azt szeretik ha mind a két oldala pirosra van sütve. 

 

Ezt a gőzkalácsot kimondottan bableves mellé szoktam csinálni.
De mindenhez jó pl. gulyásleves mellé.
Sőt,  én már megcsináltam olyankor is amikor nem volt kenyér itthon - bármihez...!

 

A receptet Wágner Veronikától kaptam, köszönöm! 

 

 

 
 

Reklám

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.