Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe


Nos, ez a recept kiváló példája a leleményességnek, hogy hogyan lehet a hagyományos sonka helyett is igazi ínyencséget varázsolni a húsvéti asztalra!

 

 recept, csavart_csülök, füstölt, csülök, fotók, leírás,

 

 

Noha elkészítése igényel némi kézügyességet,

 

megéri elkészíteni,


hiszen előállítási költsége lényegesen

 

alacsonyabb, mint a húsvéti sonkáé,
 

ráadásul ízletesebb. 

Elkészítési ideje kb. 3-3,5 óra

 

Hozzávalók:

 

2 nagy füstölt csülök

-esetleg 3 kisebb-
(kb. 1,5-2 kg)

 

6-7 gerezd fokhagyma

 

őrölt bors

 

celofán

 

 

Elkészítése roppant egyszerű,
 

lényegében csak egy kis kézügyességet igényel.

A munkálatokat azzal kezdjük, hogy miután a

 

csülköt alaposan megmostuk, hideg vízben
 

áztatjuk egy éjszakát, majd az áztató levében
 

feltesszük főni.
 

Nagyon lassan forraljuk fel és szintén lassan
 

addig főzzük, amíg a hús könnyedén leválik a
 

csontról. 

 

recept, csavart_csülök, füstölt, csülök, elkészítése, fotók,

 

Ha megfőtt, akkor még forrón kiszedjük a
 

csülökből a csontokat, lenyúzzuk a bőrét és azt
 

 kiterítjük a már előkészített celofánra.

 

Egy nagy tálba halmozzuk a csontról lefejtett
 

húsdarabokat, figyelve arra, hogy minél épebb
 

darabokban maradjanak.
 

Meghintjük zúzott fokhagymával és borssal,
 

illetve ráöntünk kb. egy merőkanálnyi forró
 

csülöklevet, majd a celofánon kiterített bőrre
 

halmozzuk. 

 

recept, csavart_csülök, füstölt, csülök, elkészítése, fotók,

 

Ezután a celofán segítségével feltekerjük
 

és formás hengerré igazítjuk, majd szorosan
 

bekötjük mindkét végét.
 

Ha ezzel is kész vagyunk két deszka közé
 

helyezzük és megnyomtatjuk valami
 

nehezékkel.
 


Nekem erre jó szolgálatot tesz a
 

Larousse lexikon valamelyik kötete. 

 

recept, csavart_csülök, füstölt, csülök, elkészítése, fotók,

 

 

Megnyomtatva hagyjuk kihűlni,
 

aztán hűtőben dermesztjük tálalásig.
 

Rézsútosan szeleteljük, eltávolítjuk a celofánt a
 

szeletekről, citromkarikákkal, főtt tojással,
 

mustárral vagy friss zöldséggel tálaljuk.

 

Húsvéttól függetlenül
 

bármilyen hidegtálon elképzelhető. 

 

Jó tudni!

 

Fontos, hogy amint megfőtt a csülök, azonnal
 

csontozzuk ki és minél gyorsabban dolgozzunk
 

vele, hogy még melegen celofánba tekerjük

fűszeres húst. 

 

Jó étvágyat, kellemes ünnepeket!

 

Fotók és szöveg: Jánossy Alíz 
http://fakanalforgato.blogspot.hu/2010/04/csavart-csulok.html


 
 

Reklám

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.