Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübeGoogle barátunk fantasztikus irodaháza! :)Hirdetés

12.000 m2-nyi agymenés 7 emeleten - tömören így foglalható össze a Google zürichi irodája.

google-felirat.jpg

 

 

24-google_iroda-00000606-googleiroda24.jpg

 

 

14-felirat-google-munkahely-a-zurichi-iroda-belulrol-39.jpg

 

Az irodák létrehozása azonban csak az első lépés, mondta a mérnöki tudományokban jeleskedő alelnök, a stresszmentes munkakörnyezetet is meg kell teremteni. Ezt Zürichben úgy érték el, hogy szinte teljesen szabad kezet adtak az ottani mérnököknek és a velük dolgozó építésznek a hely kialakítására. A Google csak olyan általános irányelveket adott nekik, például azt, hogy "harminc méternél ne legyen távolabb egyik íróasztaltól se a legközelebbi nassolóhely" vagy hogy "sok általános használatú irodai szoba kell". A díszítés, az egyes emeletek kinézetét meghatározó tematika kitalálása mind az ott dolgozók feladata volt.

Csúszdák, rudak, igluk

A harmincméteres szabály és a mérnökök játékossága számos vicces megoldáshoz vezetett. Egyes emeleteket a tűzoltóállomásokról ismert csúszórudak kötnek össze. Rúd visz a második emeletről az első emeleti játékszobába, hogy a kikapcsolódni vágyó fejlesztők minél gyorsabban odaérhessenek a kezdődő Guitar Hero-versenyre vagy biliárdmeccsre.

 

20-google_iroda-00000594-googleiroda18.jpg

 

21-google_iroda-00000596-googleiroda19.jpg

 

De rúd köti össze az ötödik és hatodik emeletet is, a gyorsabb közlekedés megkönnyítéséért. Az egyes rudak előtt táblák figyelmeztetik az arra járót: csúszni csak laptop nélkül szabad, mindent azért a Google sem enged. Az ebédlő miatt kritikus fontosságú földszint és az első emelet közé nem lehetett a nagyobb belmagasság miatt rudat szerelni - tudjuk meg a zürichi irodában dolgozó Rácz Balázstól - ezért ide kanyargós csúszda került. Balázs saját bevallása szerint negyvenöt másodperc szükséges az ebédlőbe éréshez: lecsúszik egy rúdon, végigsétál egy rövidke folyosón, végül lecsúszik a csúszdán, és már meg is kapja a harapnivalót.

8-tuzolto-rud.jpg

 

23-csuszda-google_iroda-00000604-googleiroda23.jpg

 

25-etkezo-google_iroda-00000602-googleiroda22.jpg

 

 

 

 

 

google_zurich14.jpg

19-google_iroda-00000568-googleiroda5.jpg

 

 

A cég tárgyalói sem a konzervativizmus jegyében készültek. Az öt emelet mindegyikén kókuszdió alakú, bekucorodásra kitűnően alkalmas fülkéket, Svájc valamelyik sífelvonójáról leselejtezett négyszemélyes, telefonnal felszerelt gondolákat találunk, a sarkvidéki témájú szinten még két pingvinfigurákkal körberakott, műanyag iglu is található. Vezetőnk, Matthew elmondása szerint még kialakulóban van, hogy mire használják a zürichi Google-alkalmazottak - akik magukat viccesen zooglernek nevezik - ezeket a kuckó-jellegű tereket. A gondolákban például többnyire magán-telefonhívásokat bonyolítanak le, de arra is alkalmasak, hogy egy-egy kollégát félrehívjanak a mérnökök a frissen támadt ötletek megvitatására.

22-google_iroda-00000600-googleiroda21.jpg

 

17-google_iroda-00000574-googleiroda8.jpg

 

 

01-google-taxi.jpg

 

 

18-google_iroda-00000566-googleiroda4.jpg

 

10google-munkahely-a-zurichi-iroda-belulrol-05.jpg

 

A gugli szokatlan módon terveztette meg második legnagyobb irodáját, az EMEA Engineering Hub-ot Zürich Hurlimann Areal negyedében. Arra gondoltak, akár ki is kérhetik az irodisták véleményét, ha már úgyis ők tudják a legjobban, mire van szükségük és milyen környezetben dolgoznának szívesen, így hát felmérést készítettek a 800 alkalmazott körében. Furcsa emberek dolgozhatnak ott, mert a végeredmény egy lájtos iglu- és sílift-fétisről árulkodó játszótér lett nagyra nőtt gyerekek számára. Vagy csak a tervező Camenzind Evolution embereivel szaladt el a ló.

A Google európai központjában mindenesetre szakítottak a hagyományokkal. Mivel a felmérés rávilágított, hogy a dolgozók munkaidejük elenyésző hányadát töltik az íróasztaluknál, és a sztenderd irodabútorok nagyját egyáltalán nem használják, az új dizájn a közös ötletelő terekre és az inspiráló környezetre koncentrál. Van itt műhó és csónakfotel, pingvin és csúszda, pihentető akvárium-bámulási lehetőség szivacskockákkal töltött kádban, síliftbe varázsolt New York-i metró és Marokkót idéző elmélkedő pamlag - hogy jobban megy-e a munka ezek hatására, arról nem szól a fáma.

13-fuggonyos-irodak.jpg

 

6-pingvin-igloo.jpg

 

google_zurich15.jpg

 

 

 

12-kad.jpg

Csúszdák, függőágyak, 30 méterenként elhelyezett büfék, csocsóasztalok, fantáziadús formák, masszázs és még sorolhatnám. Ráadásul ezek nem egy vidámpark vagy wellness központ szolgáltatásai hanem egy igazán menő munkahely irodai arculatának részei.

A Google lazasága illetve kreativitása az irodák kilakításánál is meghatározó szerepet töltött be, nem csoda ha a dolgozókat az érdemi munkához szükséges szuperkütyük mellett számos kényelmi funkcióval kényeztetik. Azt hiszem ilyen felszereltség láttán mindenki átfogalmazza magában az elit munkahelyi körülményekről alkotott képét.

A Google valóban a világ egyik legjobban felszerelt munkahelye, ahol a színfalak mögött azért igen kemény szellemi munka folyik:)

10-csonakos.jpg

 

3-silift.jpg

google_zurich.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

tippmixman - Érd

2011.10.31 10:38

El tudnám képzelni magamat egy ilyen munkahelyen