Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe


Kutyahideg, teljes_film, magyarul, Paul_Walker,


 

Mi lett volna, ha az Életben maradtak című regény és film hősei nem emberek, hanem kutyák lettek volna?
Kérdésünkre a
Kutyahideg adhatja meg a választ.


A film cselekménye az Antarktiszon játszódik. Itt ismerhetjük meg Jerry-t (Paul Walker), akinek az a foglalkozása, hogy a kutatókat és tudósokat vezesse a szinte kiismerhetetlen és veszélyekkel teli tájon. Társaival egy nagy vihar beköszönte előtti, utolsó küldetésüket teljesítik, mely során Jerry és egy hírnévre éhes tudós nyolc gyönyörű és elképesztően okos szánhúzó kutyával indul útnak, ám az időjárás fenyegető ereje miatt azonnal vissza kell fordulniuk. Csak repülőgép képes a csapatot evakuálni, így Jerry kénytelen kedvenceit magukra hagyni. Míg a férfi mindent megpróbál, hogy visszamehessen az állatokhoz, addig a nyolc kutya egymást segítve megpróbál életben maradni a kegyetlen viharban. 

A Kutyahideg egy pillanatig sem titkolja, hogy a főszereplői nem az emberek, hanem a kutyák. Mellettük a színészek játéka erősen háttérbe szorul. Egyedül a főszereplő, a "halálos" akciómozikból megismert Paul Walker (Halálos hajsza, Halálos iramban) méltó említésre, aki meglepően jól teljesít a tőle szokatlan szerepben. A többiek inkább közepes, vagy gyenge alakítást nyújtanak.

 

Ám mindezt kiválóan ellensúlyozzák a kutyaszínészek, akiknek mindegyike önálló jellemrajzzal rendelkezik. "Olyan kutyákat kerestünk, akik egyszerre gyönyörűek, lehengerlő személyiségek, és imádnak tanulni. Mivel végül sokan lettek kiválasztottak, elhatároztuk, hogy egyszerre több huskyval és malamuttal fogunk dolgozni" - meséli Mike Alexander kutyakiképző. Így a forgatások során a készítők harminckét állat segítségét kérték - bizony-bizony, négylábú barátaink átlagosan három dublőrrel büszkélkedhettek! Legtöbbjüknek pedig már komoly színészi múltja is volt: majdnem mindannyian szerepeltek a Kutyabajnok című moziban is.
 

Bár a történet a Déli-sarkon játszódik, a forgatócsoport a valóságban Kanadában, Grönlandon és Norvégiában készítette a felvételeket. Ennek ellenére az operatőri munka csak dicséretet érdemel. Don Burgess, akinek a nevéhez a Pókember, a Számkivetett és a Forrest Gump című filmek is fűződnek (utóbbiért Oscar-díjra is jelölték), igazi vizuális élményben részesít minket. A hideg szinte árad a gyönyörűen megkomponált képekből, a zord és érintetlen táj pedig egyenesen lenyűgöző. Ám a szépségdíjat mégis a nyolc szánhúzó barátunk bemutatása érdemli. Ha a filmünk cselekménye csupán annyiból állna, hogy a kis túlélők mindennapjait, apró mozdulatait követhetjük nyomon, már akkor is megérné megnézni ezt a filmet.
 

A kutyahideg nagyszerű mese a barátságról, az összetartozásról és arról a szeretetről, melyre csak a kutyák képesek.

Feledhetetlen, egész estés szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt,
a már jól megszokott Walt Disney-színvonalon.


 


.

Vegyük szemügyre, kik is alkotják a nyolc főből álló túlélő-csapatot:
 

Maya: Filmünk igazi főszereplője, az erős alfavezér szuka, Jerry "titkos szerelme". Igazi vezéregyéniség, akinél jobb "mancsokban" nem is lehetne a kis csapat. Mayát a hét éves, szürke-fehér, Koda Bear nevű szibériai husky alakította. Kezdetben úgy volt, nem ő bújik a bőrébe, hiszen a készítők hófehér kutyát akartak, ám a "meghallgatás" során Frank Marshall rendező maga ragaszkodott hozzá. Csakúgy, mint szerepe szerint, Koda Bear a forgatások alatt is odafigyelt társaira, szinte anyáskodva felettük.

 

 

 

 

 

Öreg Jack: A legöregebb, legtapasztaltabb állat mind közül. A tíz éves szánhúzó igazi "nyugdíjas-típus", aki szabadidejében emberek társaságában pókerezik. Bár ereje és kitartása nem a régi, a szánhúzásban még mindig az első helyet foglalja el. A valóságban Öreg Jacket a négy éves, fehér-fekete husky, Apache játszotta el. Az állat a forgatások során annyira megkedvelte a helikoptert, hogy egy idő után alig lehetett elcsábítani a zajos jármű közeléből. Mivel Buck nevű kaszkadőre hófehér volt, bundáját ártalmatlan festékanyaggal kellett Apachéhoz hasonlatossá tenni.

 

 

 

Max: A szánhúzócsapat első számú vérfrissítése, a lelkes és bátor újonc. Ő az egész történet talán legnagyobb hőse, Maya méltó utódja a vezetői poszton. Hamar bebizonyítja rátermettségét, amikor megmenti társait egy vérengző leopárdfókától. Max életre keltése a hat éves, játékos és folyton izgő-mozgó D.J. feladata volt. A fekete-fehér husky született mozisztár, aki a drámai hatás kedvéért több jelenetben improvizált, és "túljátszotta" szerepét.
 

Picur: A tökéletesen hófehér, igazi lázadó, játékos csapattag. Az őt alakító három éves husky, Jesper nagyon izgatott volt a forgatások során, hiszen hamar rájött arra, hogy a hó számára az egyik legjobb dolog a világon.

Truman: A csapat ikerpárjának egyike. Bár testvérét Dewey-t néhány éve megharapta, az idő minden sebet képes begyógyítani: a csapatban ők a leginkább elválaszthatatlan barátok. Truman szerepét a készítők a három éves Sitkára osztották. A barna-fehér husky a forgatási munkálatok előtt Colorado államból Kaliforniába szökött, ám szerencsére még időben visszatért a csavargó. Sitka mellesleg imád ugatni, és a kanadai vadkacsa a kedvenc eledele.
 

Dewey: Az ikerpár másik tagja, a már említett harapás nyomait mai napig magán hordozza. Nem csupán külsőleg hasonlít truman nevű testvérére, de belsőleg is. Dewey megformálásában a négy éves Floyd segédkezett, aki a napfényes Floridában egy népszerű állat-show állandó vendége. Az ő kaszkadőre, Ryan volt az egyetlen kutya, aki a forgatás előtt még soha nem látott havat.
 

Foltos: A csapat "énekese" a szürke-fehér színű alaszkai malamut. Őt a négy éves Troika alakította, akit karrierje előtt Knoxville utcáin kóborolva találtak meg, majd karoltak fel az állatmentők. Neki köszönhetjük a film elején felhangzó, dallamos "eb-slágert".
 

Buck: Végül, de nem utolsósorban a csapat talán legszebb tagja, a vörös-fehér színű malamut. Társai közül ő a legerősebb és a legbutuskább is egyben. Buck alakítására a hat éves Flipjacket választották ki, aki szerepével ellentétben a legkönnyebben és leggyorsabban tanuló állat volt. Mindemellett a maga 54 kilójával ő volt a legnagyobb termetű is.
 

A film valójában egy remake, azaz feldolgozása az 1983-as japán Antarktika (Nankyoku Monogatari) című alkotásnak. Kurahara Koreyoshi rendező akkor egy valós, 1958-as japán expedíció eseményeihez nyúlt. A világ nagyközönsége előtt kevésbé ismert művet Frank Marshall huszonhárom évvel később, 2006-ban újra filmre vitte. A rendező már komoly rutinra tett szert mind az állatos filmek (Kongó), mind pedig a túlélésért folyó küzdelmeket bemutató alkotások (Életben maradtak) területén, így a Kutyahideg nála jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.
 

(szövegforrás: http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=4466)


 

 Kutyahideg, teljes_film, magyarul, Paul_Walker,

 

 
 

Reklám

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.